25 ŞUBAT 2024 PAZAR (SAAT 14:00~16:00)
İZMİR SANAT (KÜLTÜRPARK) SALONUNDA YAPILACAKTIR.
AMATÖR RUHLA JAPONCA ÖĞRENEN HERKES KATILABİLİR
Japoncam az, yok, yeterli değilim diye düşünmeyin. Bu yarışma sadece Japonca seviyenizi ölçmek için değil, sizin Japonca öğrenirken heyecanınızı desteklemek için hazırlanmıştır.
TEMA : Japon tarihi, sanatları, kültürü üzerine serbest bırakılmıştır. Sunum materyali olarak ppt, video, fotoğraf vb. kullanılabilir.
SON BAŞVURU TARİHİ : 11 ŞUBAT 2024 (24:00’E KADAR)
KISA BİLGİ VE ÖNEMLİ KURALLAR
Japonca Konuşma Yarışması başvuru şartları nelerdir?
Japonya’da kesintisiz olarak bir yıldan uzun süre yaşamamış olmak,
Japon Dili Edebiyatı ve Japonca Öğretmenliği Bölümünde öğrenci ya da mezunu olmamak,
Japon vatandaşı bir ebeveyne sahip olmamak,
2020 yılında ve öncesinde Japonca Yeterlik Sınavından N1 belgesi almamış olmak,
Türkiye’de bundan önce düzenlenmiş Japonca Konuşma Yarışmalarında Japonya uçak bileti kazanmamış olmak.
Son başvuru tarihi ne zaman?
11 Şubat 2024 Pazar (saat 24:00’e kadar) olup, Başvuru Formu yarışmanın web sitesinden indirilecektir. Başvuruda başvuru formu ve konuşma metni WORD belge olarak [email protected] adresine e mail ile gönderilecektir.
Kabul edilen metinler üzerinde değişiklik yapılabilir, ancak konu değiştirilmemelidir.
Başvuru sonrası katılımcılara bildirilecek platform üzerinden 18 ŞUBAT 2024 Pazar günü tanışma toplantısı/prova yapılacaktır. Provaya katılım zorunludur.
Konu seçimi ve metin hazırlığında nelere dikkat edilmeli?
Japonya ve/veya Japon kültüründe ilgi duyup, araştırmaktan zevk aldığınız bir konuyu seçebilirsiniz. Ancak bu konu cinsellik, ırkçılık, aşırı milliyetçilik, din istismarı gibi 3.şahıslara zarar verecek içerikte olamaz.
Hazırlayacağınız içeriği ve sunumunuzu hazırlarken bunlara dikkat edebilirsiniz :
A) İçerik ( 5+5+5 olarak puanlanıyor)
Yaş ve mesleğe layık şekilde ilginç, özgün ve kültürel midir?Kompozisyon ve akıcılık (mantıksal gelişme/akış) var mıdır?
Somut örneklerle içeriğini zenginleştiriyor mu?
B) İfade yeteneği (5+5+5 larak puanlanıyor)
Kolay anlaşılabilmekte ve akıcı konuşmakta mıdır?
Telaffuz, vurgu, tonlama ve hız uygun mudur?
Çekicilik ( yüz ifadesi, atmosfer, uygun aralık v.b.) var mı?
C) Soru- Cevap Bölümü (5+5 olarak puanlanıyor)
Soruyu doğru anlayıp, kendi sözcükleri ile uygun cevap verdi mi?Gramer olarak doğru ifade kullandı mı?
Nükte veya mizah yeteneğini kullandı mı?
Bu değerlendirme 5 jurimiz tarafından yapılmaktadır.
Çok iyi-iyi-normal- biraz geliştirmeli- daha çok geliştirmeli şeklinde verilen ölçeğe göre puan vermektedir.
Metnin İçeriği-Akış Nasıl Olmalıdır?
Sunumun ilk bölümünü “Ben Kimim” olarak adlandırabiliriz. Bu bölümde Japonca öğrenme merakınız ve Japonca öğrendiğiniz kurum ve kişiler hakkında en fazla 2 dakika olacak şekilde konuşabilirsiniz.
Konuşmanızın ikinci bölümünde konu giriş/gelişme/sonuç ilişkisi içinde ele alınmalıdır. Bu bölümde zorunlu olmamakla beraber, interaktif içeriğe (kraoke, aikido gösterisi, objeler ile tanıtarak konuşma, dans gösterisi vb.) yer verebilirsiniz.
Kullanılacak müzik, video, fotoğraflar şayet üçüncü şahıslara ait ise mutlaka hemen ilgili bölümde yazılı olarak kaynak gösterilmelidir. Kaynak gösterilmemesi ile ilgili özel kısıtlamalar var ise bu tür içeriğin kullanılmaması gerekmektedir.
Ön Eleme nasıl yapılacak?
Japonca Konuşma Bölümüne 11’den fazla başvuru yapılır ise eleme yapılacaktır. Yarışma Kurulunca aşağıda verilen sıraya göre eleme yapılacaktır:
Seçilen konunun orjinalliği, konunun ele alınışında kişinin kendi düşünce ve yorumlarına yer vermesi, yarışmacının her iki kategoriye de başvurmuş olması, konuşmanın verilen süreye göre kurgulanmış olabileceği, gramer ve dilbilgisi.
Yarışma Kurulu 15 Şubat 2024 tarihinde finale kalan 11 yarışmacıyı ve tüm başvuranların isim listesini e-mail ile ve web sayfasında duyuracak ve finalistlere Whatsapp Grubu davet linki gönderilecektir.
Zaman Kullanımında Nelere Dikkat Etmeliyim ?
Konuşma süresi 7 dakikayı geçmemelidir. Konuşma en kısa 4 dakika, en uzun 7 dakika olmalıdır. 7 dakika sonunda konuşma kesilmektedir.
Kendini tanıtma ve Japonca öğrenme nedeni için en çok 2 dakika ayrılmalıdır. Konuşmayı keserek yapılacak interaktif (karaoke, aikido gösterisi, dans gösterisi, objeler ile tanıtım vb.) sunum en çok 2 dakika olmalıdır. Ana konu üzerinde en az 4 dakika sürecek bir konuşma hazırlanmalıdır. 7 dakika bitiminde soru-cevaba geçilecektir.
Süre Kullanımına Örnek: Kendini tanıtma 1 dakika, tema üzerine konuşma 4 dakika ve performans 2 dakika, toplam 7 dakika.
Konuşma süresince mümkün olduğu kadar ekrana bakılmalıdır. Konuşmacı hazırladığı ppt sunum, video, ses kaydı vb. materyali kendisi ekran paylaşarak yapacaktır.
Konuşmacının yaşayabileceği bağlantı, ses vb. sorunlar için ikinci bir hak verilemeyecektir. Ancak kısa süreli sorunlar için konuşmasına süre eklenebilecektir.
Görüntüde donma sorunu yaşanmaması için sunularda efekt ve geçiş animasyonları olmamalıdır. Gif, animasyon ve video konulamamalı, fotoğraflar 72 DPI’ yı geçmemelidir.
Soru Cevap Bölümünde Ne Sorulacak?
Sunum bitiminde 3 dakikalık soru-cevap bölümü olacaktır. Bu soru cevap bölümünde Jüri yarışmacıya İKİ adet soru yöneltecektir. Bu sorular yarışmaya gönderdiğiniz metinden yola çıkarak hazırlanacaktır.
Yarışma Jurisi :Yarışmacılar beş üyeden oluşturulan jüri tarafından değerlendirilecektir.
Japonca Konuşma Bölümü Birincilik Ödülü : Ana sayfada duyurulmuştur.
Yarışmaya grup olarak katılan kişiler için tek bir ödül verilecektir.
Ödül sadece bilet olarak kullanabilecek, paraya dönüştürülemeyecektir.
Ödül bir takvim yılı içerisinde (31 Aralık 2024 tarihine kadar) kullanılmak zorundadır.
Ödül başka bir kişiye devredilemez, sadece yarışmayı kazanan kişi tarafından kullanılabilecektir.
Konuşma Bölümü Final Sunumu
25 Şubat 2024 tarihinde, pazar günü 13:00-17:00 saatleri arasında düzenlenecek bu etkinlik belirlenen saatte başlayacak ve programa göre devam edecektir.
Katılımcıların yarışma günü 25 Şubat 2024 saat 12:00’de salonda hazır bulunmaları gerekmektedir.
Başvuru şartları ve diğer önemli konular için yarışmanın yönergeleri dikkatle inceleyiniz.
SORULARINIZ İÇİN [email protected]
2021 yılında gerçekleştirilen Japonca Konuşma Yarışmasını buradan izleyebilir, içerik ve sunumunuz için fikir alabilirsiniz.